a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Επώνυμες μάρκες εώς -80%

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης και παραδείγματα Β' μέρος

''Θύματα'' του Συνδρόμου της Στοκχόλμης


Πάτυ Χέρστ (Patty Hearst)


Η περίπτωσή της ήταν από τις πρώτες του Συνδρόμου της Στοκχόλμης. Η Πάτυ που είχε μεγαλώσει μέσα στα πλούτη, απήχθη στις 4 Φεβρουαρίου του 1974, σε ηλικία 19 ετών. Οι απαγωγείς μπήκαν στο διαμέρισμά της στο οποίο έμενε με τον αρραβωνιαστικό της και την απήγαγαν. Οι απαγωγείς ήταν ο Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός «Symbionese Liberation Army».
Αρχικός στόχος της απαγωγής της Πάτυ, ήταν να την χρησιμοποιήσουν ως αντάλλαγμα για να απελευθερωθούν άλλη μέλη της ομάδας που ήταν φυλακισμένα. Όταν αυτό απέτυχε, απαίτησαν από την οικογένειά της να διανείμει γεύματα αξίας 70 δολλαρίων σε όλους τους άπορους της Καλιφόρνιας. Αυτό σήμαινε πως τα «λύτρα» έφταναν στο ποσό των 400 εκ. δολλαρίων. Η οικογένεια της Πάτυ έκανε δωρεά τελικά τροφίμων, αξίας 6 δολλαρίων σε φτωχούς της Bay Area. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό. Οι απαγωγείς δεν απελευθέρωσαν το θύμα, με την δικαιολογία πως το φαγητό ήταν χαμηλής ποιότητας.


Μετά από έναν μήνα κράτησης, η Πάτυ Χέρστ, ανακοίνωσε πως εντάσσεται στον Συμβιωτικό Απελευθερωτικό Στρατό με την ονομασία πλέον «Τάνια». Μερικές ημέρες αργότερα έβγαλε μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες της κρατώντας μία καραμπίνα κατά την διάρκεια ληστείας που πραγματοποιούσε η οργάνωση στο Σαν Φρανσίσκο. Τελικά όμως, η οργάνωση εξαρθρώθηκε σχετικά γρήγορα καθώς τον Σεπτέμβριο του 1975, η αστυνομία έκανε έφοδο σε ένα διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο συλλαμβάνοντας όλο τον Συμβιωτικό Απελευθερωτικό Στρατό, μαζί με τη «Τάνια».

Κατά την διάρκεια της δίκης, η Πάτυ, πέρασε από συνέντευξη με γιατρό ο οποίος την χαρακτήρισε «κλασσική περίπτωση» Συνδρόμου Στοκχόλμης. Ωστόσο όπως υποστήριξε ο δικηγόρος της στην δίκη, η Πάτυ, υπεβλήθη σε μία συντονισμένη πλύση εγκεφάλου, ενώ είχε κακοποιηθεί και σεξουαλικά. Παρ'όλα αυτά, παντρεύτηκε τον φρουρό της, Μπερνάρ Σο και απέκτησαν δυο κόρες.


Τελικά καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση, η οποία μειώθηκε σε 7 χρόνια, και τελικά αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει 22 μήνες. Το 2001, ο προεδρος Μπιλ Κλίντον της χορήγησε πλήρη χάρη .

Μαίρη ΜακΕλρόι (Mary McElroy)  

Η 25χρονη McElroy, απήχθη, την ώρα που απολάμβανε ένα αφρόλουτρο, στο σπίτι του πατέρα της, το βράδυ της 27η Μαΐου του 1933. Οι απαγωγείς της, φορώντας μάσκες και υπό την απειλή όπλου, την άφησαν να στεγνώσει και να ντυθεί πριν την απαγάγουν.
Η McElroy οδηγήθηκε σε μια αγροικία στο Shawnee του Κάνσας, ιδιοκτησίας ενός από τους απαγωγείς της. Την είχαν αλυσοδεμένη σε ένα υπόγειο. Μετά την απαίτηση των $60.000, οι απαγωγείς συμβιβάστηκαν με $30.000, τα οποία λύτρα κατέβαλε ο πατέρας της Mary, στις 29 Μαΐου. H Mary McElroy, αφέθηκε ελεύθερη σώα και αβλαβής, μετά από είκοσι εννέα ώρες ομηρίας. Οι 2 από τους 4 απαγωγείς, συνελήφθησαν περίπου ένα μήνα μετά.
Η απαγωγή και η επακόλουθη δίκη προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση στα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η McElroy, κατέθεσε πως οι απαγωγείς την είχαν διατάξει να γδυθεί πριν την επελευθερώσουν, ώστε να μην υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Εκείνη αρνήθηκε και δεν την πίεσαν. Εξέφρασε επίσης δυσκολία στην αναγνώριση των απαγωγέων της στο δικαστήριο. Είπε ότι έτυχε καλής μεταχείρισης και πως ένας εξ'αυτών, της πρόσφερε λουλούδια πριν την απελευθέρωσή της. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δίκης, η Mary, συνάντησε συγγενείς των απαγωγέων της και δημοσίως, εξέφρασε τη συμπάθειά της γι'αυτούς. Υπέστη ένα σοβαρό νευρικό κλονισμό στις 10 Φεβρουαρίου και εξαφανίστηκε από το σπίτι του πατέρα της, όταν ανακοινώθηκε η ποινή για έναν απο τους απαγωγείς της. Θάνατος με απαγχονισμό. Θα ήταν το πρώτο πρόσωπο που θα εκτελούσαν για απαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μετά την αντίδρασή της για την απόφαση του δικαστηρίου, η ποινή του τελικά μετατράπηκε σε ισόβια. Διατήρησε σχέσεις με τους απαγωγείς της και τους επισκεπτόταν συχνά στη φυλακή, πηγαίνοντάς τους ακόμη και δώρα.


Στις 21 Γενάρη 1940, η υπηρέτρια της Mary McElroy, την βρήκε νεκρή στο υπνοδωμάτιό της. Αυτοκτόνησε με ένα μικρό πιστόλι. Άφησε ένα σημείωμα που έγραφε πως οι 4 απαγωγείς της, ήταν οι μόνοι άνθρωποι που δεν την θεωρούσαν ψυχικά άρρωστη.

Ελίζαμπεθ Σμαρτ (Elizabeth Smart)


Το 2002, η 14χρονη Ελίζαμπεθ Σμαρτ, απήχθη από το σπίτι της, υπό την απειλή όπλου. Σύμφωνα με την 9χρονη αδελφή της, η Ελίζαμπεθ, απήχθη από την κρεβατοκάμαρά της, στην περιοχή Σωλτ Λέικ Σίτυ το 2002. Εν τω μεταξύ, η αδελφή της, προσποιούταν ότι κοιμάται και δεν ενημέρωσε τους γονείς της, παρά μόνο δύο ώρες αργότερα, γιατί άκουσε τον απαγωγέα να λέει στην Elizabeth ότι θα τη σκότωνε αν έκανε οποιοδήποτε θόρυβο και φοβήθηκε. Ακολούθησαν προσπάθειες αναζήτησης, με πάνω από 2.000 εθελοντές. Μετά από μια εβδομάδα άκαρπων προσπαθειών όμως, σταμάτησαν να την ψάχνουν.


Οι απαγωγείς της, ο Brian David Mitchell και η σύζυγός του Wanda Ilene Barzee, κρατούσαν την Ελίζαμπεθ με σκοπό να γίνει η δεύτερη σύζυγος του Μπράιαν.


Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, το κορίτσι εντοπίστηκε με τους απαγωγείς της σε ένα εστιατόριο και έδειχνε να έχει πάρει τον ρόλο που της απέδωσαν ως δεύτερη συζύγου στα σοβαρά. Υποστήριξε στους αστυνομικούς πως όλοι της φερόταν καλά και ο Μπράιαν ήταν άξιος σύζυγος.
Έπειτα από ψυχολογικές εξετάσεις, φάνηκε πως της είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου, λέγοντάς της πως οι γονείς της δεν την ήθελαν και πως δεν την έψαχναν. Η Ελίζαμπεθ τελικά, έπασχε από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης, όπου και επανήλθε αργότερα. Σήμερα είναι παντρεμένη και ευτυχισμένη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου